Гурт «ГУЛЯЙГОРОД» – творчий колектив, який досліджує і відтворює інструментальну музику, обрядові та побутові пісні. Уже не перший рік він вдало гастролює по Україні і світу, маючи своїх палких шанувальників вдома та за кордоном. Окрім відтворення традиційної музики в автентичній манері, музиканти вирішили поексперементувати з поєднанням фольклору і сучасної електронної музики.
“Ми хотіли творити сучасну музику в поєднанні з нашою, автентичною, щоб молодь знала і запам’ятовувала давні українські пісні. Зробивши декілька пробних композицій зрозуміли, що виходить цікавий мікс” – розповідає один з учасників проекту Олександр. Результатом таких творчих пошуків і став новий етно-електро проект “Гуляйгород GG”, який представляє на телепроекті «Українська пісня» одну зі своїх композицій. В її основі лежить давня веснянка, яку учасники самі записали в одній з фольклорних експедицій на Поділля. Експедиційною роботою учасники «Гуляйгорода» займаються вже більше 15 років, хоча останнім часом вдається їздити рідше, і людей, від яких можна записати повноцінний музичний матеріал стає все менше. Нещодавно в експедицію в Тернопільську область їздив Сергій Постольніков, один з учасників гурту. Він зараз активно вивчає інструментальну музику Західного Поділля, їхні музичні інструменти.
Також «ГУЛЯЙГОРОД» проводить майстер класи з традиційних українських танців серед яких «Гопачок», «Козачок», «Орлиця», «Гречаники» та інші. “Це цікаво молоді. Вони хочуть знати більше про українську культуру, особливо, студентство, яке має своє бачення нової України. Вони потребують цих танців, музики. На концерті ми починаємо показувати рухи і попри стереотип, що народні танці не кожен може виконувати, виходить у всіх”. За кордоном, як стверджує Олександр, краще ставляться до своїх національних традицій, але Європа втрачає свою автентичну музику. Особливо шанують свої традиції у ближчих до нас країнах: Польщі, Литві, Латвії. На думку Олександра ми забуваємо свою музику через війну в медіа просторі. В 90-х було підняття української музики, а потім пішов спад, почали витісняти українське. Проте Революція Гідності показала, що в Україні почався процес популяризації українського продукту і є великий громадський запит на нього.
Як професійні фольклористи, учасники гурту слухають переважно народну музику, але з сучасними тенденціями вони також знайомі, завдяки Андрію Антоненку, людині, яка відповідає в проекті за електронне наповнення композицій. Андрій тримає руку на пульсі найсучасніших модних тенденцій в популярній музиці і з радістю ділиться всіма новинками з усіма учасниками проекту. Хлопці і дівчата сподіваються, що «Українська пісня» допоможе їм знайти публіку, яка готова почути нову цікаву музику, перейняти їхню енергетику та драйв.

Оля Грамчук